Hramul bisericii †

Sfantul Ierarh Nicolae

           Dupa invatatura noastra ortodoxa, sfintii sunt crestinii care s-au straduit prin viata si faptele lor, sa urmeze Mantuitorului Hristos. Pe acesti crestini care s-au impus prin o astfel de viata, Sfanta Biserica i-a ridicat la rangul de sfinti, propunandu-i credinciosilor ca exemple de viata si recomandandu-i acestora spre deosebita cinstire.

           Sfantul Ierarh Nicolae, se naste in anul 270 in Patara Lichiei, in sud-vestul Turciei de astazi, ca singurul copil al evlaviosilor parinti Teofan si Nona. Acestia i-au dat numele de Nicolae, ce inseamna “biruitor de popor”. In cresterea sa a beneficiat de o educatie crestina primita in familie dar si de indrumarile unui unchi distins, episcopul Nicolae din Mira Lichiei. Dupa moartea ambilor parinti, sfantul Nicolae si-a impartit celor saraci toata averea si la varsta de 23 de ani este hirotonit preot de unchiul sau ep. Nicolae. La 24 de ani a fost numit egumen al manastirii Sion intemeiata de unchiul sau. Merge la Locurile Sfinte sa se inchine la mormantul Domnului nostrum Iisus Hristos unde ramane mai multa vreme. Murind unchiul sau, sfantul Nicolae este ales episcop de catre popor in cetatea Mira Lichiei. In anul 325 sfantul NIcolae participa la primul Sinod Ecumenic alaturi de cei 318 sfinti parinti, aparand credinta ortodoxa de invatatura gresita a lui Arie. A pastorit turma lui Hristos, cu aceeasi grija si dragoste parinteasca pana la adanci batraneti. Cand si-a simtit sfarsitul aproape, s-a retras in manastirea Sion unde in tinerete fusese staret si acolo , slabit de munca si nevointele pustnicesti, s-a stins ca o lumanare, trecand la Domnul in ziua de 6 decembrie anul 343, cu cuvintele  Doamne in mainile aTale incredintez duhul meu”

           Sfintele sale moaste au fost asezate o vreme la Mira pana in sec VIII apoi sunt duse la Bari-Italia, unde se afla si astazi iar o parte din ele au fost readuse la Constantinopol, in timpul patriarhului Atenagora. Mana sa dreapta se gaseste acum la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti.

           Minunile Sfantului Ierarh Nicolae

           Sfantul Ierarh Nicolae este numit inca din viata “mare factor de minuni” pentru nenumaratele minuni savarsite, printer care amintim cateva :

  • Salveaza poporul din tinuturile Lichiei de foamete mare, aratandu-se noaptea in vis unui negustor din Italia, care umpluse o corabie cu grau si voia sa mearga in alta parte. Negustorul aratandu-se ascultator sfantului Nicolae aduce graul in Mira.
  • Salveaza onoarea unui tata vaduv, dimpreuna cu a celor 3 fete ale sale, care era pe punctul de a-si vinde ficele unor bogati amatori de placeri. Prin milostenie,sfantul Nicolae  arunca in ascuns de trei ori cate o punga de galbeni, astfel fetele putand fi casatorite
  • Sfantul Nicolae elibereaza din mana calailor pe trei oameni osanditi pe nedrept la moarte de Eustatie, dragatorul cetatii Mira, care luase mita de la niste oameni nedrepti.
  • A scapat de la moarte pe alti trei conducatori de osti, care fusese condamnati de imparat in urma unor intrigi mincinoase
  • A salvat o corabie cu oameni de la inec, aratandu-se marinarilor, a inviat un om si a tamaduit numerosi bolnavi

Virtutile Sfantului Ierarh Nicolae

Troparul Sfantului Nicolae sintetizeaza toata bogatia de virtuti cu care a fost incununat in timpul vietii sale pamantesti. “Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-ai aratat pe tine turmei tale… Drept invatand cuvantul adevarului…” sfantul Nicolae a certat si a mustrat cu asprime pe toti cei care se indepartasera de la adevarata marturisire a lui Hristos cu credinta si fapta.

Credinta, pentru ca ea este temelia vietii noastre crestine “Cel ce crede in Mine acela se va mantui” spune Mantuitorul Iisus Hristos, a fost aparata de sfantul Nicolae cu pretul libertatii sale la Sinodul I Ecumenic.

Sfantul Nicolae s-a facut partas si chip blandetelor, asa cum sta bine oricarui crestin, caci blandetea izvoraste din dragoste fata de Dumnezeu si de om “Fericiti cei blanzi ca aceia vor mosteni pamantul”(Matei 5,5)

Unele virtuti infatiseaza desavarsirea vietii sale personale : taria credintei, intelepciunea, blandetea, infranarea, bunatatea, smerenia si rabdarea, iar altele arata spiritual sau de daruire si iubire jertfelnica, precum : milostenia, purtarea de grija si ajutorarea celor saraci , apararea si ocrotirea celor nedreptatiti cat si mangaierea celor intristati.

In credinta noastra crestina romaneasca exista un vechi obicei ca in zi de Sfant Nicolae copiii sa primeasca un dar. Cati dintre noi nu am asteptat aceasta zi cu nerabdare, intrebandu-ne ce ne aduce sfantul Nicolae? Sfantul Nicolae ne aduce noua celor de azi pilda vietii lui, jertfelnicia pentru semenii sai, dragostea sa crestineasca pentru copii, tineri si batrani, drapta credinta, blandetea si infranarea. Acesta este darul pe care il primim dar in acelasi timp si darul pe care trebuie sa-l dam si noi semenilor nostrii.

           Sfantul Ierarh Nicolae ramane unul dintre sfintii cinstiti intr-un mod deosebit de crestini, aceasta vazandu-se si din faptul ca in oricare biserica vom intra putem vedea la loc de cinste icoana sfantului Nicolae si multi crestini si biserici luand ca ocrotitor numele sfantului, printre care cu credinta si cinste il praznuieste si parohia noastra.

 pagina realizata de: Pr. Paroh Carciu Gabriel

Translate »