Acasa †

Pentru a face istoricul actualei biserici a Parohiei Comarnic cu hramul Sfantul Nicolae, trebuie sa mentionam ca mai inainte de aceasta biserica au existat alte douabiserici ce au fost demolate. Prima biserica cu hramul Cuvioasa Parascheva, s-a aflat mai sus de actuala biserica pe soseaua ce duce spre Secaria, iar astazi peacel loc se afla o Cruce din piatra cu inscriptia: “Aici a fost altarul intaiei biserici din Comarnic.

S-a ridicat aceasta cruce pe locul Sfintei Mese de catre familia Manea P.Totan, Gheorghe G.Moncica si preotul Ioan.” 1 mai 1895.

A doua biserica cu hramul Sfantul Mucenic Gheorghe a fost zidita pe locul unde se afla actuala biserica, ctitoria doamnei Zoe, sotia domnitorului Gheorghe Bibescu, ridicata in anul 1815. Stiind ca prima biserica a dainuit peste 70 de ani reiese ca ea a fost construita in jurul anului 1740.

A doua biserica a durat pana in preajma anului 1900 cand preotul Ioan Voiculescu impreuna cu credinciosii a hotarat sa construiasca o alta biserica pe acelasi loc, dupa ce va darama biserica ctitoria familiei Bibescu. Printul George ValentinBibescu s-a opus daramarii bisercii ctitoria parintilor, propunand sa doneze un alt teren pentru noua biserica. Preotul impreuna cu credinciosii au refuzat aceasta si mai precis la 3 iunie 1899 cf. aprobarii Mitropoliei ord. nr. 972/ 1899  au inceput construirea noii bisericii in jurul celei vechi ajungand pana la acoperis. Printul George Valentin Bibescu nu a dat voie demolarii vechii bisericii si astfel lucrarile au fost oprite si  din lipsa de fonduri timp de 5 ani ,cand in jurul anului 1907 printul Bibescu a dat voie daramarii vechii biserici si astfel s-au continuat lucrarile, fiind terminate in anul 1910 cf. Procesului verbal al Ministerului Cultelor nr. 853/1910 de receptie definitiva a lucrarilor, inteprinzator G.Angelo Venturini, insusi printul platind cheltuielile picturii si a mobilierului,ce au continuat pana in 1911.  La sfintirea bisericii care a avut loc in anul 1912 familia Bibescu a donat bisericii urmatoarele odoare : sfantul potir, sfantul disc, sfantul chivot in forma bisericii, doua sfesnice cu cate trei brate pentru Sfanta Masa, toate din argint.

Biserica Sfantul Nicolae este zidita din piatra si caramida acoperita cu tabla zincata fiind in forma de crucecu trei turle, turla principala acoperita cu tabla zincata in forma de solzi. Catapeteasma bisericii este din lemn de tei si imbracata in foita de aur,pictata de D.Belisarie. Pictura bisericii este in tempera fiind executata in anul 1910 de acelasi pictor si pastrandu-se in buna parte si astazi.

In decursul anilor s-au facut lucrari de intretinere si lucrari de raparatii generale.

In anul 1941 in urma cutremurului s-au facut reparatii atat la interior cat si la exterior.

In anul 1949 s-au facut reparatii la pictura bisericii prin spalarea partilor lucrate in ulei, lucrare executata de pictorul C.Bobuleanu.

In anul 1957 s-a inlocuit pardoseala biserici cu placi de marmura si mozaic venetian.

In anul 1967 s-a executat pardoseala din parchet in sfantul altar.

In anul 1968 s-au facut reparatii la exterior si s-a varuit intreaga biserica.

In anul 1977 biserica a fost grav avariata de seismul din 4 martie iar preotii Banu Gheorghe si Popescu Mihai au inteprins lucrari de reparatii capitale si consolidare a bisericii cu sprijinul si contributia credinciosilor. Apoi s-a construit cloptnita si centrala termica.

In anul 1982 s-au facut lucrari de spalare a picturii interioare.

In anul 1997 dupa decesul preotului Banu Gheorghe, a fost numit preotul Carciu Gabriel iar in anul 1999 a fost numit in postul II preotul Vacaru Florian ramas vacant prin decesul preotului Popescu Mihai.

In anul 2000 Consiluiul Parohial deleaga pe preotul paroh Carciu Gabriel sa inteprinda demersurile pentru executarea lucrarilor de reparatii capitale la exteriorul bisercii, astfel, ca intre anii 2001-2002 impreuna cu preotul II Vacaru Florian si cu ajutorul credinciosilor s-au facut lucrari generale de tencuieli in praf de piatra si vopsea lavabila la exteriorul bisericii si a fost montata o noua centrala termica in biserica.

In anul 2004 au inceput lucrarile de restaurare a intregii picturii interioare in baza devizului aprobat de Comisia de Pictura Bisericeasca Bucuresti.

In anul 2006 s-a inceput restaurarea icoanelor de pe catepeteasma si poleirea cu foita de aur a intregii catapetesme conform devizului aprobat, continuandu-se cu restaurarea cafasului si a pritvorului si construirea unui lumanarar si a unui pangar in curtea bisericii lucrari ce au fost finalizate in 2007.

La 7 oct. 2007 s-a facut resfintirea bisericii de catre P.S.Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Viața parohiilor. Comarnic (24 05 2017) – Emisiune Trinitas


pagina realizata de: Pr. Paroh Carciu Gabriel

Translate »